CS1

El bosc de ribera

El passat més d’octubre, vam portar a terme una sortida molt interessant per la nostra comarca. Concretament ens vam desplaçar cap a Quadres per conèixer aspectes relacionats amb el bosc de ribera i la veritat és que ens vam adonar que sovint som molt poc coneixedors del que ens envolta.

 

En Ventura i en “Nino”, els dos guardes forestals encarregats de dinamitzar la sortida, ens van fer passar un matí d’allò més agradable i profitós. La veritat és que gràcies a la seva ajuda, a partir d’activitats didàctiques i alhora lúdiques, vam conèixer molts aspectes relacionats amb el riu Segre però sobretot amb el bosc de ribera.

 

Gràcies a les seves explicacions i activitats que ens anaven proposant al llarg del matí vam aprendre a diferenciar la vegetació del bosc de ribera així com a saber-hi trobar la fauna habitual. Ens van explicar que els boscos de ribera són una comunitat d’arbres i arbusts que segueixen el cursos dels rius i torrents, cercant les faixes humides que es generen a les seves voreres. La presència permanent d’aigua en el sòl possibilita l’existència de boscos de fulla caduca dins del marc de la vegetació mediterrània. Vam conèixer la verneda com a bosc de ribera més estès així com altres tipus d’arbres típics com el salze o l’àlber. Pel que fa a la fauna vam aprendre a diferenciar diferents tipus d’aus com el blauet, el bernat pescaire i la merla d’aigua. La llúdriga va ser un dels animals que també vam conèixer i que ens va donar la bona informació de saber que si trobàvem aquest animal era senyal que l’aigua del riu estava en bones condicions.

També, gràcies a estratègies que ens van ensenyar, vam aprendre a saber quina era l’edat d’un arbre i quina era, aproximadament, la seva alçada.

 

La veritat és que gràcies a aquesta sortida ens vam adonar que moltes vegades apreciem i valorem allò que tenim lluny de les nostres llars i que ens costa valorar tot allò que tenim prop de casa.

   
   També et pot interessar...

On som?

L'escola està situada al centre de Puigcerdà, capital de la Cerdanya. Principal nucli urbà d'aquesta comarca, esdevé punt clau de...

llegir més »